4 svenska podcasts att lyssna på till morgonkaffet

4 svenska podcasts att lyssna på till morgonkaffet

Det finns podcasts och det finns podcasts. De flesta suger och är så tråkiga att man somnar. Tyvärr finns det heller inte särskilt många svenska podcasts som håller måttet, men det finns några guldkorn som jag inte kan vara utan. Nej, det är inte Filip och Fredriks sömnpiller till podcast-det här är äkta vara!

Så om du, precis som mig, skippar morgontidningen till ditt kaffe och istället vill lyssna på det som faktiskt intresserar dig så kommer här 4 sockerbitar, perfekta till morgonkaffet!

Slashat.se – Din machete i teknikdjungeln

Göteborg. Älskade Göteborg. Finns det något bättre än Göteborg? Nää, det gör det inte, och härligare dialekt får man leta efter. Tyvärr är jag inte Göteborgare men det är dom två herrarna från teknikpodcasten Slashat. Detta är en podcast som jag har lyssnat på i snart 3 år, varje vecka och jag har aldrig missat ett avsnitt. Slashat är en teknikpodcast som går igenom det senaste som har hänt inom teknik från den gångna veckan.

Programmet består av de två värdarna Tommie Podzemski och Jezper Söderlund. Tommie som är en serie-entreprenör och trogen till sitt Microsoft och Android måste vara den enda personen från den ”mörka sidan” som jag verkligen skulle vilja snacka teknik med. Sedan har vi Jezper som är en kille med fötterna på den ”ljusa sidan”. Trogen för alltid (hoppas jag) till Apple och är en person som verkar kunna det mesta om nästan allting. Tillsammans blir dom här två herrarna de bästa Sverige kan få. Det snackas allt från Apple till Android till filmer och musik och det är den perfekta podden till ditt morgonkaffe.

Slashat.seShowen sänds live varje tisdag klockan 20.00Lyssna på iTunes

Macradion

Om du är allergisk mot allt som inte har med Apple att göra och istället bara vill lyssna på en podcast straight Apple, så är Macradion det säkra kortet. Macradion har precis som Slashat funnits i ett par år och så länge har jag även lyssnat. Programmet består av de två herrarna Peter Esse och Gabriel Malmqvist från Malmö och här är det äpplen som står på menyn! Peter och Gabriel går igenom det senaste inom Apple och ger sin syn på det hela.

Peter Esse vet vad han vill och sticker inte något under stolen. Detta är något som jag älskar, en tvättäkta Apple-taliban (det är väl så dom brukar kalla oss?) som också jobbar på Kullander i Malmö. Sedan har vi Gabriel. Vilken ängel. Att lyssna på när Gabriel diskuterar Apple är som att titta på Apples design från Jonathan Ive. Det kan inte bli fel.

Macradion.se – Showen sänds med jämna mellanrum – Lyssna på iTunes

Macpro Podcast

Macpro Podcast är en helt ny podd som drivs av Joacim Melin. Precis som Macradion är det Apple som står på listan. Av de få avsnitt som hunnit komma ut så är det en fröjd till ditt morgonkaffe. Joacim är kunnig inom det mesta när det kommer till Apple och kommer med otroligt sköna insynsvinklar i programmet. Showen är lite kortare än föregångarna på listan men verkar komma ut desto oftare. Ett stort plus. Jag kan aldrig få nog av bra poddar.

Här pratas det om allt från OS X Server till allt som har med Apple att göra. Bra som dåligt. Showen bygger mestadels på personliga åsikter inom ämnet och man kan lära sig både ett och annat.

Macpro.se – Showen sänds med jämna mellanrum – Lyssna på Macpro.se

Tack för kaffet

Den sista podcasten men absolut inte den sämsta. Tack för kaffet är tillskillnad från övriga poddar ingen teknikpodcast utan istället en humorpodcast. Programmet är skapat av Mathie, Johan och Wolke, tre värmländska grabbar i 25-års åldern med tungan rätt i mun. Här diskuteras det allt från Kicki Danielssons galna upptåg till typiska saker i vardagen. Det kan vara allt från minnen från vårt kära 80 och 90 tal, till den senaste snackisen. Det snackas också TV, kändisar, nöje och berättelser från deras egna liv.

Tillskillnad mot övriga poddar så är Tack för kaffet en podcast som ”bara kör!” Här säger man vad man vill, tycker vad man vill och det gör man helt utan censur. Både på ont och gott. Men vad är egentligen en podcast utan lite Apple? Även om Tack för kaffet inte är teknikrelaterad så bjuder grabbarna trots det på en kort ”Dagens Mac”. En notis om det senaste som hänt inom Apple. Vill du få dig ett gott skratt eller bara lyssna till diskussioner du kan relatera till så är det här podden för dig. Och Wolke, vi älskar dig!

Tack För Kaffet.se – Showen sänds med jämna mellanrum – Lyssna på iTunes

Det här är vad du behöver en seg morgon. Vilka är dina svenska favoriter? Känner du igen några från listan? Lämna en kommentar nedan och hjälp mig att fylla på kaffet!

bild via: flickr av: imgdive

2 kommentarer

 1. LeoW
  26 april, 2012 at 10:56

  Slashat och Tack för kaffet är jag prenumerant på. Tack för övriga tips. Mer sånt här!

 2. Cs4W
  26 april, 2012 at 16:15

  Tummen upp.

 3. […] bästa humorgäng med podcasten ”Tack för kaffet” är på G igen. Vi har skrivit om dom förr men det kan aldrig bli för mycket. Det är aldrig kul att titta på tutorialfilmer. Antingen […]

Lämna en kommentar